Programmeurs worden meestal ingehuurd om een goed werkende website op te bouwen. Door middel van ervaring weten ze exact welke computertaal geschikt is voor de wensen van de klant. Er bestaan verschillende computertalen voor verschillende doeleinden. Woorden als Javascript, HTML en CSS heb je vast eens voorbij horen komen. Maar wat is een computertaal nou precies?Wat is het verschil tussen deze talen? En waar moet je beginnen? Lees snel verder om erachter te komen.

Betekenis

Een computertaal is simpelweg een taal die wordt gebruikt in de omgang met computers. Mensen gebruiken termen om zo te kunnen programmeren. Programmeren gebeurt door opdrachten te schrijven die de computer kan lezen en zo kan uitvoeren. Deze opdrachten worden geschreven in een taal die de computer begrijpt. Deze taal ziet er anders uit dan de menselijke natuurlijke talen die worden gevormd door woordconstructies en grammatica. Bij een computertaal worden complexe codes gevormd die maar op een manier kan worden begrepen door de computer.

Verschil

HTML, Javascript en CSS worden ook wel gezien als de belangrijkste computertalen. Er bestaan nog veel meer computertalen maar deze drie worden veel gebruikt en dienen verschillende doeleinden. HTML is de afkorting voor HyperText Markup Language. Deze taal wordt vaak gebruikt om websites te bouwen. Door middel van HTML kun je de basisstructuur van een website neerzetten. Hiermee wordt vertaald hoe de webpagina moet worden weergegeven. CSS staat voor Cascading Style Sheet en dient voor de stijl en opmaak van een site. Dit is een programmeertaal die snel te leren is en is dus ideaal voor beginners. Javascript wordt vaak wat moeilijker gevonden en hiervoor wordt vaak een java developer ingehuurd. Hiermee wordt een site dynamisch. Er kunnen bewegende elementen worden toegevoegd en acties worden uitgevoerd. Denk aan het plaatsen van knoppen, invulvakken en berichten.

Beginnen

Wekt deze computerwereld nou zo veel interesse bij jou op dat je denkt aan het leren van zo’n computertaal? Dan wil je vast weten waar je kunt beginnen. Er bestaan namelijk talen die geschikter zijn voor beginners dan andere. Zoals hierboven al genoemd is CSS een goede start. Dit kun je uiteindelijk combineren met HTML als je je resultaten wilt uitbreiden en je de eerste kneepjes is de vingers hebt. Ook kun je kiezen voor Python, Go en Ruby. Deze talen zijn niet benoemd omdat deze minder gebruikt worden voor algemene doeleinden. Vaak maken back end ontwikkelaars gebruik van deze talen. Welke taal je ook wil leren, je kunt er bijna zeker van zijn dat het je wat oplevert. Het staat goed op je cv, je kunt er een leuke bijbaan programmeren mee verdienen en je ontwikkelt een nieuwe hobby.